Vad kännetecknar en sko som är bra för fötterna?

1) Yttersulan ska vara stabil så foten får stöd. Den ska inte gå att vrida eller böja ihop från tå till häl.

  2) Skon ska ha bra stötdämpning. En stum eller tunn sula gör att du blir trött i fötterna och riskerar att få hälsporre och andra följdproblem.

  3) Skon ska ha en viss lutning (sprängning) så bakdelen är tjockare än framdelen. 1-3 cm är bra men beror även på dina förutsättningar. Med en helt platt sko tänjs hälsena och knä ut i fel ställning. För hög klack är naturligtvis inte heller bra då du lätt kan vricka fötterna, överbelasta framfoten eller i längden få allt för korta hälsenor.

  4) Bakdelen av skon ska vara stabil så din fot har ett bra stöd i sidled vid hälen. Det ska inte gå att trycka ner bakdelen av skon ner mot innersulan.

  5) Skon ska vara rymlig fram vid tårna och där gärna ha mjukt och följsamt skinn. Titta på hur din fot ser ut fram, så ska även skons form se ut. Spetsiga skor kan ge hallux valgus-deformering och smärta.

  6) Snörning eller kardborre ska dras åt runt foten varje gång du tar den på dig. Att bara hoppa i ett par löst knutna skor ger för dåligt stöd och balans och kan även ge ömma tår då foten åker fram i skon när du går.

  7) Fötterna avger fukt och därför bör skorna kunna andas. Därför är det viktigt att satsa på skinnskor som i sig har naturlig andning. Syntetskor är täta och kan ge gålig svettlukt och fotsvamp.

      Hallux valgus Knöl eller utbuktning på insidan av foten, så kallad Hallux Valgus är mycket vanligt. Viktigt är att inte gå i för smala skor eller för höga klackar. Om det gör ont finns i Cinnamon Care & Comforts kollektioner skor med stretchmaterial på insidan som ger plats och avlastar. Läs mer om hallux valgus….    Hammartå När tårna lägger sig över varandra kallas det hammartå och beror oftast på att man haft för trånga skor. Cinnamon Care & Comforts skor har tillräcklig bredd. Läs mer om hammartår...  

Hälsporre: Om du har ont under hälen kan det bero på hälsporre. Hälsporren kommer av överansträngning, ålder och/eller för hårda skor. Det är viktigt att ha bra stötdämpning under hälen. Det har vi tagit vara på i Cinnamon Care & Comforts skor. Läs mer om hälsporre...   

Liktornar och förhårdnader: Liktornar och förhårdnader kommer oftast av att man haft skor som trycker eller klämmer på foten. Rymliga och sköna skor som inte klämmer någonstans hittar du hos Cinnamon Care & Comfort. 

Pronation och supination: Sliter du dina yttersulor mer på inner- eller yttersidan kan det vara tecken på att du supinerar eller pronerar. Bara en liten vinkel vid foten ger stor belastning vid knä och höft och kan skapa problem i resten av kroppen. Det är då bra med ett inlägg (eller fotbädd som det också heter) som är specialgjort av en ortoped som stödjer din for på rätt sätt. Cinnamon Care & Comfort´s alla skor har urtagbara innersulor som du kan ta ut så du får plats med dina egna inlägg. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta gärna del av vårt nyhetsbrev. Det ger dig senaste nytt om produkter, erbjudanden och annat värt att veta.


Firma Karin Åberg

I Härnösand hittar du vår välsorterade ridsportsbutik på Sälstensgränd 28. Vi har utrustning till alla ridhästar och dess ryttare, ponny, hopp, dressyr och Island.

© 2023 Firma Karin Åberg  |  Om cookies  |  Sitemap

Kontakta oss

Sälstensgränd 28, 871 33 Härnösand
Kundtjänst: 073-694 31 04
Karin: 070-584 96 38
E-post: info@sadlar.se

Öppettider i butiken

Onsdagar 12.00 - 17.00
Torsdagar 12.00 - 17.00